top of page
  • Writer's pictureAgrollavor

Les mal anomenades ‘Males Herbes’


malas hierbas
Les mal anomenades males herbes

El concepte va arribar de mans de la agricultuta industrialitzada, la revolució verda. I no van ser sinó els mateixos promotors d'aquesta nova forma de fer els que van omplir el cap als agricultors sobre la seva maldat a través dels mitjans de comunicació. Les seves premisses; que atreien plagues, feien malbé la collita o fins i tot feien que els seus camps no es veiessin bonics.

La indústria de la seva exterminació va proliferar i va arrelar aquesta 'mala' idea. Una croada contra elles havia començat i dura fins als nostres dies, sent el Roundup (herbicida) el producte més usat actualment en agricultura.


Els que són realment?

Millor anomenades herbes adventícies, són aquestes que inunden els nostres camps de fauna beneficiosa, eviten en gran mesura, l'evaporació d'aigua de la terra, l'omplen de microorganismes, eviten la seva erosió, allunyen nematodes, ajuden a altres plantes contra els fongs ... que més es pot demanar ... Són unes autèntiques heroïnes que hauríem de respectar i tenir sempre a prop, però per descomptat tenint en compte les necessitats del cultiu ja que algunes vegades si poden ser molestes i entorpir el creixement en els bancals.

 

El futur


Per sort cada vegada un major nombre de productors ecològics i biodinàmics estan recuperant aquesta forma de treballar en sinèrgia amb les herbes de l'entorn. Com no podia ser d'una altra manera han augmentat les collites en producció, menys plagues i malalties i menys necessitat d'aigua. Però la indústria dels agroquímics no ho posarà fàcil ja que són milers els milions que mouen i generen, com és el cas del glyfosat.


Què és el glyfosat?

A aquest producte si que caldria anomenar-lo el 'mal glyfosato.' És la matèria activa d'un herbicida utilitzat extensament i que es va començar a comercialitzar amb el nom de Roundup el 1974. Nét de l'Agent Taronja que van usar els americans a la guerra del Vietnam per defoliar boscos sencers i així desproveir de refugi als vietnamites. Un producte creat per Montsranto i que conté una infinitat d'estudis que demostren la seva perillositat, però els grans lobbies que mouen el món ho neguen. A Europa el primer país que l'ha prohibit ha estat Àustria.

En conclusió, aprèn a treballar amb el teu entorn i en sintonia amb ell respectant-lo i alhora aprenent en què pot ajudar-te.


herbes adventícies
Cultius envoltats de herbes adventícies

335 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page