top of page
  • Writer's pictureAgrollavor

Època de collir les olives

A la tardor comença l'època de collir els fruits de les oliveres.


A la tardor comença l’època de collir les olives. A l’octubre per verd (algunes varietats al novembre) i si el que volem és fer oli, les deixarem madurar a l’arbre fins al febrer.

Les olives es cullen quan canvien el color, quan s’enfosqueixen. Voldrà dir que ja estan madures. Evitar que es quedin toves sinó es passaran i cauran de l’arbre.

Antigament les olives es deixaven madurar a l’arbre fins que queien soles al terra. Després es recollien a mà o amb uns corrons amb punxes. Un cop collides, es portaven a les cases on es netejaven separant fulles i branques.


Mètodes per recollir-les

Recollir les olives manualment: ho podem fer amb els rasclets que tenen forma de pinta per tal que les poden refregar sobre els fruits fent-los caure sobre les borrasses que tindrem esteses sota l’arbre. Amb canyes o pals podem donar cops a les branques de l’arbre per fer caure les olives. Aquesta tècnica se l’anomena, tècnica de la batuda.


Recollir les olives mecànicament: amb eines com els varejadors elèctrics que funcionen amb bateries, podem fer caure les olives gràcies el seu sistema de pinça i vibració a la vegada. També haurem de tenir les borrasses esteses a sota les oliveres perquè així només haurem de plegar la malla per tenir-les totes recollides.



Seguidament, tant si fem un mètode com l’altre, haurem de netejar el que hem obtingut. Un cop seleccionades les olives, podem utilitzar les garrafes de boca ample o càntirs de fang per emmagatzemar-les.


Aquí tens alguns productes que et serviran durant la collita d'olives.


Bona collita!

7,273 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page